Zintuigenpad

Waarom zintuigenpad?

Kinderen ontwikkelingen zich door beweging. Zij ontdekken de wereld via het lichaam.

Bewegen is voor mens én kind veel belangrijker dan we vaak denken. Beweging wordt gekoppeld aan lichamelijke resultaten, sterker worden een betere conditie en afvallen. Bewegen is vooral op jonge leeftijd heel belangrijk voor het aanmaken van hersenverbindingen. Kinderen zijn niet gemaakt om stil te zitten. Zij leren juist door bewegen.Dit heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van het breinen daarmee óók op de zintuiglijke prikkelverwerking.

Door veel te bewegen ontwikkelen zich allerlei systemen in ons lichaam en brein. Waardoor een kind uiteindelijk in staat is om het eigen lichaam goed te beheersen en controleren.

Als dit niet goed tot ontwikkeling komt kan een kind problemen ervaren op verschillende gebieden. Leerproblemen, problemen met regulatie, en/of frustratie, hyperactiviteit en hypergevoeligheid kunnen symptomen zijn dat er iets aan de hand is. Als er iets niet goed gaat in de zintuig systemen, heeft een kind niet het basisgereedschap wat nodig is om tot leren te komen in de klas. Leren is een actief proces, waarbij bewegen centraal hoort te staan.

Het zintuigenpad zorgt voor bewegen. En daarmee is het een mooie aanvulling om tot leren te komen, maar ook zeker om een goede basis te leggen voor een gezonde optimale ontwikkeling

Wat is zintuigenpad..

Bij Zintuigenpad gaan we er vanuit dat ieder gedrag een oorzaak heeft. Deze oorzaken weten we soms niet te achterhalen. Wél weten we dat bewegen altijd effect heeft.

Zintuigenpad zorgt voor beweging, in het lijf én daardoor in de hersenen

Door de verschillende bewegingen in het Zintuigenpad worden er gebieden in de hersenen aangezet die samenwerken met onze zintuigsystemen. Onze hersenen en deze zintuigsystemen hebben we nodig om te kunnen leren, en om te ontwikkelen. Door het Zintuigenpad worden leerprestaties beter, motorische ontwikkeling gaat vooruit en zintuigelijke prikkels worden beter verwerkt. Waardoor ook emoties beter worden gereguleerd.

De zintuigenpaden zijn er in verschillende varianten, vormen en thema’s. Voor thuis, op school, in de praktijk, kinderdagverblijven of waar je het dan ook wil gebruiken.